A munka jövője és a jövő munkája

A grafikus megjelenítés, a mesterséges intelligencia és a szenzortechnika által fejlesztett ember-robot együttműködés olyan új generációs szolgáltató robotokat hívott életre, amelyek könnyen programozhatók és intuitív működésűek. A 2018. június 19–22. között Münchenben sorra kerülő automatica szakkiállítás a legmodernebb termékek és rendszerek bemutatására vállalkozott – a rugalmas kollaboratív robotoktól az intelligens raktárakig és humanoid rendszerekig. A költségek csökkentését célzó új fejlesztések középpontjában azonban továbbra is az ember van.

„Csodákat továbbra sem teszünk, de sokat javultunk – mondta Francesco Ferro, a humanoid robotok fejlesztésében úttörő PAL Robotics vezérigazgatója. – Amikor 2004-ben elkészítettük az első biped, vagyis két lábon járó robotunkat, legalább öt mérnökre volt szükségünk a működtetéséhez. Most már az ügyfél be tudja kapcsolni, és vezérelni is tudja azt. A jövőben elég lesz szólnunk a robothoz, és az elvégzi a feladatot.”

A cég robotjai szórakoztató és egészségügyi feladatokat látnak el. A PAL Robotics által 18 hónapja bemutatott kiskereskedelmi pilot robot önállóan navigál a vásárlókkal teli folyosókon ahhoz, hogy naprakész, átfogó 3D leltárt hozzon létre. A robot még csak néhány áruház számára érhető el, de ez a fajta adatgyűjtés és -feldolgozás rendkívül hasznos az optimális döntéshozatali folyamathoz.

A kiskereskedelem a rugalmasan felhasználható mobil robotokból is hasznot tud húzni, melyek az áruházakban információval láthatják el a vásárlókat, vagy akár el is vezethetik őket a keresett áruhoz. Az Unity Robotics által kifejlesztett Care-o-Bot 4 multimodális vezérlést tartalmaz, visszajelzésekre pedig kifejezések, fények és hangok formájában képes. A robot díjnyertes formatervezése már munkavégzés közben is megcsodálható a Saturn Ingolstadt elektronikai áruházban. A robot az ügyfeleknek nyújt segítséget a termékek megtalálásában, vagy hívja a személyzetet, amennyiben emberi segítségre van szükség.

Alaptechnológia ipari és szervizrobotokhoz

Az Európai Bizottság Horizont 2020 (H2020) munkaprogramja az ember-robot együttműködést (HRI) azon négy alapvető robottechnológia egyikeként azonosítja, amelyre 2018 és 2020 között 66 millió euró projektfinanszírozást irányoz elő.

„A HRI kulcsfontosságú mind az ipari, mind a szervizrobotok esetében – jelentette ki Martin Haegele, a Fraunhofer IPA robotikai vezetője. – A robot egy professzionális végfelhasználók és szolgáltató cégek által működtetett forgatókönyv része, amely a mezőgazdaság, az egészségügy, a logisztika, a biztonságtechnika és a kiskereskedelem világát változtathatja majd meg. Az alkalmazások nagy része közös jellemzőkkel rendelkezik, például biztonsági kerítés nélkül működnek. A működési környezetben a robotoknak meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak, biztonságosan és intuitív módon kell működniük, ezért nyilvánvalóan a HRI számít a legfontosabb jellemzőnek.”

Az emberek és robotok közötti egyre biztonságosabb és hatékonyabb interakció a nagymértékben rugalmas raktárrendszerek létrehozásához vezethet – ahogy azt a H2020 által finanszírozott SafeLog projekt is megfogalmazza. A biztonsági házakba bújtatott szenzorokkal a munkatársak könnyedén beazonosíthatók a rendszeren belül, miközben a kiterjesztett valóság számos feladatban – komissiózás, navigáció vagy karbantartás – segítheti őket.

A robotok képességeinek fejlesztése

A biztonságos és megbízható ember-robot együttműködés megteremtésének motorjai a mesterséges intelligencia, a gépi tanulási modellek és a szenzorok, például a Müncheni Egyetem Kognitív Rendszerek Intézete által létrehozott, a közelségre reagáló világító mesterséges bőr. A cél olyan gépek kifejlesztése, amelyek elég érzékenyek ahhoz, hogy ne csak a potenciálisan veszélyes érintkezéseket kerüljék el, hanem akár egy madártollal is irányíthatók.

„Rendkívül izgalmas terület, hogy miként egyszerűsíthető le a robotok tanítása – mondta Samuel Bouchard, a kollaboratív robotokat gyártó kanadai Robotiq vezérigazgatója. – Jelenleg nagyon alacsony szintű utasításokat használunk, ami speciális szakértelmet feltételez. Ha a robotok magasabb szintű absztrakcióval rendelkeznek majd, sokkal könnyebb lesz velük együttműködni. A kihívás az, hogy intelligenciát teremtsünk a különböző rendszerelemek között. A vállalkozásoknak azt kell megmutatnunk, hogy a robotokat saját maguk is működtethetik, ami nagy segítséget jelenthet a munkaerőpiaci kihívások leküzdésében.”

Az automatica 2018 szakkiállítás a szervizrobotika terén egyedülálló ember-robot együttműködési megoldásokat mutat majd be a biztonságos, gazdaságos és rugalmas automatizáláshoz, az idősebb munkavállalók munkahelyeinek megőrzéséhez, a vezérlések testreszabásához, vagyis a robotika egyik legjelentősebb technikai ugrásának megvalósításához.

Megbízható, minőségi beszállító partnert keres?

Számos nagy hazai cégen túl beszállítói vagyunk több külföldi cégnek is, így szállítunk többek között Ausztriába, Németországba, Svájcba, vállalva a szállítási folyamat teljes lebonyolítását.